2η Μαθητική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας

Το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών ήταν ο οικοδεσπότης της 2ης Μαθητικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας με τον τίτλο:“Μιλώ για τον τόπο μου” που διοργάνωσαν οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Πέλλας Δρ Ευγενία Δανιηλίδου & Δρ Αντωνία Παπαδάκη και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

Το πρόγραμμα άνοιξαν οι χαιρετισμοί του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κούγκα Κωνσταντίνου, των Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Πέλλας Δρ Ευγενίας Δανιηλίδου & Δρ Αντωνίας Παπαδάκη και της Διευθύντριας του Γυμνασίου μας κ.Πισμίση Ελένης.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

Η Αγία Χρυσή και το χωριό της (1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας)
Το τρενάκι της Καρατζόβας (1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας)
Μουσείο Πέλλας και Σχολείο: η σημασία τους στην ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας (Δρ Νίκος Παππάς, αρχαιολόγος)
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πέλλας (Μαρία Ακαμάτη, πρόεδρος του συλλόγου και Αναστασία Χρυσοστόμου, αρχαιολόγος)
Αναζητώντας την κ. Μακαρόνα (Γυμνάσιο Πέλλας)
Ονόματα και παραδόσεις των Ελληνικών φυλών (ΓΕΛ Αξού)
ΓΑΚ Πέλλας (Ηλίας Καθρέπτης, Προϊστάμενος ΓΑΚ Πέλλας)
Λαογραφική Εταιρεία Ν. Πέλλας (Μίλτος Χαλκόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας)
Ο Φίλιππος και οι… πόλεις του. Υιοθετώντας ένα μνημείο. (Διασχολική συνεργασία 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών – 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών)

Στο διάλειμμα του προγράμματος προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους, δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου και της Διεύθυνσης Δευτερoβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.
Την ημερίδα έκλεισε το Σχολείο μας με προφορική και βιντεο – παρουσίαση παραδοσιακών χορών και των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Σερέτη Θεολόγο.
Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, μέλη των τοπικών συλλόγων: 1) Πολιτιστικού Συλλόγου “Ανατολική Ρωμυλία” Καρυωτών Γιαννιτσών: Λιάπτση Σοφία, Τσαλαρούδη Ελένη, Αλεξανδράκη Αγγελική, Βουλγαρούδη Μαρία, Γκαβανίδη Ισιδώρα, Λυσίτσα Ιωάννα, Καπάκογλου Ελένη, Mήτσκα Πολυξένη και 2) Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αμπελειών: Τόσιου Χριστίνα, Τσιόκρη Όλγα, Σιδώρη Αντωνία, Παπαδοπούλου Χρυσούλα, Δούμος Ιωάννης, Τόσιου Δήμητρα, Στόιτση Ελένη .

Η συμμετοχή στην 2η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με τον τίτλο: “Μιλώ για τον τόπο μου” στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με όλους τους συντελεστές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι η συνεργατική και ερευνητική μάθηση έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης και της διδακτέας ύλης μπορούν να έχουν τόσο θετικά αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα όμως για τα παιδιά του σχολείου μας που έκλεψαν την παράσταση, όχι μόνο σαν υποδειγματικό κοινό, αλλά και με την ομορφιά των παραδοσιακών φορεσιών τους, το παράστημα, την χορευτική τους δεινότητα, την ευγένεια και την εθελοντική τους προσφορά στην οργάνωση της ημερίδας!

Ακολουθούν λίγα λόγια για την ημερίδα από τις Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Πέλλας Δρ Ευγενία Δανιηλίδου & Δρ Αντωνία Παπαδάκη:

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών η 2η Μαθητική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Μιλώ για τον τόπο μου». Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση των Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Πέλλας και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση της Τοπικής Ιστορίας ως πεδίου ανάπτυξης του ιστορικού εγγραμματισμού των μαθητών των σχολείων μας αλλά και ως μέσου επικοινωνίας των σχολείων με την τοπική κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, η διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης, αλλά και στην αυτογνωσία, στην αυτοβελτίωση, στην αυτορρύθμιση και στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων.

Ο διττός στόχος των συνδιοργανωτών επιτεύχθηκε, καθώς στην εκδήλωση συμμετείχαν με εργασίες τους μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας, το Γενικό Λύκειο Αξού, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών, το Γυμνάσιο Πέλλας και το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας τους μπορεί να συνεργαστεί με τα σχολεία, προκειμένου να αναδειχθεί η Τοπική Ιστορία της Πέλλας. Έτσι, τον λόγο έλαβαν ο κ. Νίκος Παππάς, αρχαιολόγος, εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, ο κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης, εκ μέρους της Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος», ο κ. Χρήστος Καθρέπτης, προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Π.Ε.Πέλλας και ο κ. Μίλτος Χαλκόπουλος, αντιπρόεδρος της  Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Πέλλας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων κ.Ευγενία Δανιηλίδου και κ.Αντωνία Παπαδάκη και η Διευθύντρια του 3ουΓυμνασίου Γιαννιτσών κ. Ελένη Πισμίση και παρακολούθησαν η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Πέλλας κ. Αντωνία Πολυξενίδου και πλήθος εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο πλαίσιο της ημερίδας μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών και «Αμπελειών», χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, χάρη στη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών που στηρίζουν ένθερμα αυτές τις προσπάθειες, και ευελπιστούμε ότι θα καθιερωθεί ως θεσμός.

Ευχαριστούμε θερμά το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών για τη ζεστή φιλοξενία της εκδήλωσης στον χώρο του, ιδιαίτερα τη διευθύντρια κ. Ελένη Πισμίση, τον υποδιευθυντή κ. Ευάγγελο Τσάνη και τον εκπαιδευτικό κ. Θεολόγο Σερέτη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τα όμορφα εδέσματα που προσφέρθηκαν, τον Δήμο Γιαννιτσών για το κολατσιό που πρόσφερε στους συμμετέχοντες μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν με τους μαθητές τους μέσα σε ένα ασφυκτικό ωρολόγιο πρόγραμμα για να ετοιμάσουν τις εργασίες τους και όλους τους φορείς που τόσο πρόθυμα δέχθηκαν να συνεργαστούν και να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τα σχολεία μας.

Οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Πέλλας
Δρ Ευγενία Δανιηλίδου  και Δρ Αντωνία Παπαδάκη

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.jpg
34.jpg
35.jpg
36.jpg
37.jpg
38.jpg
Print Friendly, PDF & Email