“Στην σκιά των Αστεριών”

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση Φυσική Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.
Έντονα συναισθήματα βίωσαν μαθητές, καθηγητές και γονείς σχολείων των Γιαννιτσών που παρακολούθησαν την φετινή ετήσια εκδήλωση Φυσικής Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών με θέμα τον ρόλο του προπονητή στο σύγχρονο αθλητισμό.

Οι καλεσμένοι -κορυφαίοι- προπονητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση της 23ης Φεβρουαρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Γιουλβανίδης Γεώργιος (προπονητής χειροσφαίρισης), Καραμιχάλης Δημήτριος (προπονητής καλαθοσφαίρισης), Μαxίλης Ιωάννης (προπονητής κολύμβησης), Χατζηβασιλείου Χρήστος (προπονητής στίβου) καθώς και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σερέτης Θεολόγος, ένωσαν τις δυνάμεις τους για ν’ απαντήσουν στο ποιος βρίσκεται και παίζει καθοριστικό ρόλο πίσω από τις «κουίντες» της επιτυχίας ενός αθλητή, ποιος είναι ο άνθρωπος που «ενορχηστρώνει» το αποτέλεσμα και εργάζεται εξίσου σκληρά έτσι ώστε ο αθλητής να πετύχει τους στόχους του, ποιος καθοδηγεί και τον συμβουλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και δεν είναι άλλος παρά ο προπονητής που βρίσκεται πάντοτε “στη σκιά των αστεριών”. Μοναδικός απών ο γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου Τοπαλίδης Ιωάννης, ο οποίος αν και θα συμμετείχε ως ένας εκ των ομιλητών, δεν κατάφερε τελικά να παραστεί λόγω αιφνίδιου ταξιδιού στο εξωτερικό.
Το αντίστοιχο θεατρικό δρώμενο, οι βραβεύσεις των παράλληλων μαθητικών διαγωνισμών, η προβολή βίντεο με παρουσίαση των πλούσιων βιογραφικών των καλεσμένων, αλλά κυρίως οι αφηγήσεις τους κράτησαν σε εγρήγορση αλλά και ενημέρωσαν τους θεατές για τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες της αποστολής των καταξιωμένων προπονητών, ώστε ν’ αναθεωρηθούν οι απόψεις για το λειτούργημα τους, συνεκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά της συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας στον αθλητισμό.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σερέτης Θεολόγος στην εισαγωγή του : “…Ώρα να συνειδητοποιήσουμε σε αυτήν τη χώρα ότι χωρίς αθλητές δεν υπάρχει αθλητισμός αλλά και χωρίς προπονητές δεν υπάρχουν αθλητές…”.

 

Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία του Θεολόγου Σερέτη:

“Ανέκαθεν ο αθλητής βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κάθε φίλαθλο. Είναι πολύ λογικό κι αυτό διότι ο αθλητής προσφέρει το θέαμα στον κόσμο, που παρακολουθεί την κάθε του προσπάθεια, είτε είναι αθλητής ατομικού, ή ομαδικού αθλήματος. Ο αθλητής είναι εκείνος που «στέφεται» νικητής και απολαμβάνει το θαυμασμό και το σεβασμό του φίλαθλου κοινού.
Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ ποιος βρίσκεται και παίζει καθοριστικό ρόλο πίσω από τις «κουίντες» της επιτυχίας του αθλητή;
Ποιος είναι ο άνθρωπος που «ενορχηστρώνει» το αποτέλεσμα και εργάζεται εξίσου σκληρά έτσι ώστε ο αθλητής να πετύχει τους στόχους του;
Ποιος καθοδηγεί και συμβουλεύει τον αθλητή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Ποιος βρίσκεται πάντοτε “στη σκιά των αστεριών”;
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ.
Ο προπονητής αθλητών καθορίζει την απόκτηση αθλητικών δεξιοτήτων του εκάστοτε αθλητή, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίζει την ανάπτυξη ψυχολογικών του ικανοτήτων (αυτοεκτίμηση, αυτοέλεγχος, αίσθηση ικανότητας κτλ), παρακινώντας τον στο να προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς, ώστε να γίνεται καλύτερος, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά γενικότερα στη ζωή του! Αυτός είναι που επηρεάζει όχι μόνο την απόδοση του αλλά και την συναισθηματική του κατάσταση και υγεία.
Δυστυχώς, υπάρχει αρκετός κόσμος που θεωρεί ότι η εργασία ενός προπονητή είναι απλή, χωρίς να σκεφτεί καν τους ρόλους που πρέπει να «παίξει» ένας προπονητής, αγνοώντας το επιστημονικό του υπόβαθρο, «ισοπεδώνοντας» και υποτιμώντας το λειτούργημα του.
Ο προπονητής, ως άνθρωπος αλλά και ως επιστήμονας, έχει έναν τεράστιο αριθμό καθηκόντων και υποχρεώσεων. Εκτός του ότι η εργασία του απαιτεί μία πολυδιάστατη παιδεία και επιστημονική κατάρτιση αυτό που επιβάλλεται να έχει είναι η διάθεση για προγραμματισμένη, ολοκληρωμένη και σοβαρή δουλειά στον εκπαιδευόμενο του.Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος, πολύπλευρος, καθοδηγεί, εμπνέει και ηγείται. Βρίσκεται πάντα κοντά στον αθλητή, τόσο στη χαρά του αλλά πολύ περισσότερο στις λύπες του.
Η δουλειά του δεν ξεκινάει αλλά ούτε και τελειώνει μέσα στο γήπεδο. Ο προπονητής χρειάζεται πρόσθετο χρόνο έτσι ώστε να συλλέξει και να ελέγξει τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την πορεία και απόδοση του αθλητή, χρειάζεται χρόνο έτσι ώστε να δημιουργήσει το ετήσιο, μηνιαίο, εβδομαδιαίο και ημερήσιο πλάνο / πρόγραμμα προπόνησης, χρειάζεται χρόνο για χίλια δυό άλλα πράγματα και που να τον βρεί μέσα σε ένα μόλις 24ωρο;
Kι αν υπάρχει υποστηρικτικός μηχανισμός – ομάδες υποστήριξης του αθλητή, όπως γιατροί, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, managers, κινησιολόγοι, φυσίατροι, διατροφολόγοι,, εργομέτρες, μασέρ έχει καλώς…αλλά εάν είναι μόνος, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές; Τί κάνει; Θυσιάζεται αλλά και θυσιάζει τον πολύτιμο χρόνο της οικογένειας του, την παραμελεί με οδυνηρά αποτελέσματα στην προσωπική του ζωή.
Η εργασία του απαιτεί δυναμισμό καθώς χαρακτηρίζεται από συνεχή λήψη αποφάσεων ώστε να καταφέρει να συνθέσει το «παζλ» μίας επιτυχημένης πορείας του αθλητή. Έτσι λαμβάνει υπόψην το ταλέντο του αθλητή,την προσωπικότητα του , το βαθμό αφομοίωσης των προπονητικών συμβουλών ,τα «ασθενή σημεία» του αθλητή, τα όνειρα και τις επιδιώξεις του, τη διάθεση για προπόνηση και την αντιληπτική του ικανότητα, την ψυχολογία του , την οικογενειακή και προσωπική του κατάσταση, τη γενικότερη θα λέγαμε στάση ζωής του αθλητή.
Οι ρόλοι που επωμίζεται λοιπόν είναι δεκάδες, π.χ.του “δασκάλου” του παιδαγωγού, του μέντορα, του ψυχολόγου, του γιατρού, του συμβούλου, του οργανωτή, του «διπλωμάτη», του «δικαστή», του κα. και όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, οι ρόλοι αυτοί, έχουν την ανάγκη τεράστιων ψυχικών αποθεμάτων έτσι ώστε να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν σωστά.
Για να πετύχει λοιπόν πρέπει να δημιουργεί ευχάριστο κλίμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης,να έχει θετική προσέγγιση, συμπεριφορά και νοοτροπία απέναντι σε οτιδήποτε συμβαίνει, να διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει με χιούμορ πρόσωπα και καταστάσεις, να κατανοεί τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αθλητές του να τους στηρίζει όταν το έχουν ανάγκη και φυσικά να είναι συνεπής και ειλικρινής.
Ώρα είναι λοιπόν να αναθεωρηθούν οι απόψεις για το λειτούργημα του προπονητή, συνεκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά της συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας στον αθλητισμό.
Ώρα να συνειδητοποιήσουμε σε αυτήν τη χώρα ότι:
«Χωρίς αθλητές δεν υπάρχει αθλητισμός αλλά και
χωρίς προπονητές δεν υπάρχουν αθλητές»!
Σας ευχαριστώ!”

 

Στο τέλος πραγματοποιήθηκαν απονομές και βραβεύσεις των καταξιωμένων τεχνικών σηματοδοτώντας έτσι ότι ο ρόλος ενός σχολείου, δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων αλλά και η παροχή των ερεθισμάτων εκείνων που θα ευαισθητοποιήσουν και θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Σχολική Σύμβουλος κ.Δανιηλίδου Ευγενία, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μεγάλου Αλεξάνδρου με αρμοδιότητες Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κ. Γυριχίδης Ιωάννης, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων του Δήμου Πέλλας καθώς και αρκετοί γονείς. Τον Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Ν.Πέλλας κ.Μπαχαράκη Θωμά και το Σχολικό Σύμβουλο κ.Κουρσαράκο Δημήτριο εκπροσώπησε ο κ .Χατζηβασιλείου Χρήστος ως Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής Ν.Πέλλας.

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σερέτης Θεολόγος ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους συντελεστές για την πολύτιμη βοήθεια τους στην υλοποίηση της φετινής Εκδήλωσης:
τους καταξιωμένους προπονητές- ομιλητές, την Διευθύντρια κα. Χλαπουτάκη Ελισάβετ, τον Υποδιευθυντή κ. Τσάνη Ευάγγελο, το Σύλλογο Διδασκόντων , την Καθηγήτρια κ. Τσαβέλη Δάφνη, την Πρόεδρο κ. Φωτοπούλου Διονυσία και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τον κ. Αλμαλιώτη Αναστάσιο, τον κ. Μέτα Αλέξιο,την κ. Χρυσίδου Τασούλα.
Tους μαθητές-τριες: Καλαιτζίδου Κωνσταντίνα, Σερέτη Μαρία, Γκαβανίδη Ισιδώρα, Παπαδοπούλου Ευδοξία, Μωυσιάδου Ειρήνη Χρυσοστομάκη Μαρία, Θεοδωράκογλου Μαρία, Αλεξανδράκη Αγγελική, Γρηγοριάδου Φωτεινή , Μήτσκα Πολυξένη, Μήνου Γεωργία, Μανωλέμη Ναταλία, Βουλγαρούδη Μαρία, Κωνσταντινίδου Αρετή, Κωνσταντινίδου Συμέλα, Ζορμπά Θεοδώρα, Δομπάζη Αθανάσιο, Μωυσιάδου Αικατερίνη, Πολιούδη Δήμητρα,ΝτιούδηΕυαγγελία,Πατσαβούδη Ελένη, Πασσαλή Ελένη, Τσέλα Χριστίνα, Χ’’Αντωνίου Μάριο, Ψωμιάδη Δημήτριο, Σαχπατζίδη Νικόλαο, Σιώνη Χρήστο, Χαρίτου Ελισάβετ, Μπατζάκη Ελένη,Γρηγοριάδη Νικόλαο, Γκαλτσίδη Μιχαήλ, Ζαχαριάδη Ιωάννη ,Κασσερούδη Δήμητρα, Κοσμίδη Κοσμά, Παπαχριστούδη Γεώργιο, Ράντσο Αθανάσιο, Σιγκούδη Ευάγγελο, Πασπαράκη Βασίλειο,Σωτηριάδη Ιωσήφ, Στεργιόπουλο Περικλή, Χαχούδη Νικόλαο, Ρεβελτσή Ραφαηλία, Χατζηιωάννου Παναγιώτη.
Tους μεγάλους χορηγούς:
Τον κ. Γραμματικού Ευάγγελο ( Επιχείρηση Γεωργικών εφοδίων) ,τον κ. Δέρα Κυριάκο ( εταιρεία Κοτόπουλα Δέρας), τον κ. Μαντζούκη Γεώργιο (Κρεοτεχνείον Οικογένεια Μαντζούκη), τον κ. Μήλιο Πέτρο (πρατήριο υγρών καυσίμων BP), τον κ. Παπασταύρου Γεώργιο ( Χαλαβαδοποιία Γιαννιτσών ),τον κ. Γκαβανίδη Ιωάννη ( Φούρνος του Γκαβάνα), τον κ. Τολούπη Λάζαρο (Επιχείρηση πέλλετ-καυσόξυλα), τον κ. Στόιτση Βασίλειο και την κ. Κουσίδου Σοφία ( Φιάλες Υγραερίου Coral GAS) , την κ. Λαπίχου Σοφία ( In Fashion LTD, clothing&more) , την εταιρία Αφοί Παπαχριστούδη (Ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων), τον κ. Σγουρούδη Θεόδωρο ( τέντες-διαφ.ζελατίνες-μουσαμάδες αυτ/νων-αυτόματες πέργκολες),τον κ.Φλίκα Αργύρη ( κατάστημα Flikas stores), την εταιρία Γεωργαλά ( Πυροσβεστικά, είδη προστασίας εργαζομένων-διαφημιστικά δώρα-ψηφιακές εκτυπώσεις),τον κ. Αμπράζη Δημήτριο (Amprazis Sport), τον κ. Ράλλη Χρήστο (Είδη Δώρων), τον κ. Κωνσταντινίδη Γρηγόριο (Ηλεκτρονικά είδη-εξαρτήματα ), τον κ. Καμπάκη Ιωάννη (κατάστημα αξεσουάρ ρούχων-ενδυμάτων), τον κ. Τόμα Γεώργιο ( καταστήματα υποδημάτων Tomas shoes company), τους κ. Σουπιάδη Δήμο και Μουτεσίδη Σάββα (my studio- φωτογραφείο), τον κ. Χατζηχρήστο Γεώργιο ( κατάστημα παιδικών ρούχων- βρεφικών ειδών- υποδημάτων Moda Georgino) τον κ.Τομπάζη Δημήτριο (Βιβλιοπωλείο Τομπάζης),το κατάστημα καλλυντικών Hondos Center , την κ. Σταυρούλα Βελιώτου (κατάστημα ρούχων Bambino) , τον κ. Κατσαρό Χρήστο ( Aroma Café-bar) και την κ. Μανδάλτση Μαρία (κατάστημα καλλυντικών Dust and cream.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
22.jpg
Print Friendly, PDF & Email