Προχωρώντας μαζί με τα παιδιά

Σήμερα κλείνουν επίσημα οι πόρτες των σχολείων για το καλοκαίρι και θα υποδεχτούμε τους μαθητές μας και πάλι το Σεπτέμβρη. Η παρούσα κοινωνική κατάσταση έχει αποτυπωθεί πίσω από τα μισοσφιγμένα από αβεβαιότητα και άγχος χείλη των γονιών και τα ερωτήματα που εύλογα στριφογυρίζουν στο μυαλό τους είναι: “Πώς θα είναι άραγε η καινούργια σχολική χρονιά και τί πρόκειται να συμβεί στα Σχολεία; Τί προβλήματα θ΄αντιμετωπίσουμε; Με τί διάθεση και κουράγιο θα ξεκινήσουν τα παιδιά μας αλλά και οι καθηγητές το Σεπτέμβρη;”
«Οι ελπίδες είναι τα όνειρα όσων δεν κοιμούνται» έλεγε ο Πίνδαρος και το σχολείο σίγουρα σε «ξυπνάει» και σου ανοίγει νέους ορίζοντες. «Πρέπει να αποτολμά κανείς αυτό που ελπίζει» έλεγε ο Ευριπίδης. Εμείς όλοι οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου, θα σταθούμε σε αυτό, παρά τις αντιξοότητες, την οικονομική κρίση και όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, θα προχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε για τα παιδιά μας και για μας τους ίδιους.
Διαλαλούμε πως θα εξακολουθήσουμε να μαθαίνουμε γράμματα στα παιδιά με το ίδιο φιλότιμο και μεράκι πρώτα – πρώτα γι΄αυτά τα ίδια. Η επαγγελματική αποκατάσταση τους απέχει αρκετά από την πραγματικότητα πλέον και είναι αβέβαιη, κυρίως τώρα έτσι όπως έχουν τα γεγονότα στον τόπο μας, χωρίς τη γνώση όμως γινόμαστε ακόμη φτωχότεροι ίσως και μίζεροι και ίσως έρμαια κάποιων συμφερόντων. «Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει» έλεγε ο Φίλιπ Στάνχοπ. «Η γνώση είναι δύναμη» συνήθιζε να λέει ο Ρότζερ Μπέικον. Το σίγουρο είναι ότι η δίψα για μάθηση ότι και αν γίνει, δεν σταματά να υπάρχει και αυτό είναι που μας δίνει ελπίδα και προχωράμε!
Για τους Εκπαιδευτικούς τίποτα δεν μπορεί να μπεί τροχοπέδη στον δρόμο της εκπαιδευτικής μας προσφοράς. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Κουίντος Οράτιος Φλάκος: «Κάθε γνώση που προστίθεται είναι προσθήκη στην ανθρώπινη δύναμη».
Σίγουρα δεν διανύουμε και την πιο εύκολη περίοδο, όμως εμείς οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου, αυτήν την αγάπη για το λειτούργημά μας και τη δίψα των νέων παιδιών για μάθηση θα την διατηρήσουμε, θα την ενισχύσουμε και θα την προωθήσουμε, για να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να προχωρήσουμε. Ναί, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί – με ευρώ ή όχι στην τσέπη – και με αρωγούς τα παιδιά μας, ξεπερνώντας τους σκοπέλους, για να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο, πιο ανθρώπινο, πιο χαρούμενο, πιο ευτυχισμένο!

Θεολόγος Σερέτης

 

Print Friendly, PDF & Email